U bent hier: Home Nieuws Oproep ondertekening petitie lokale omroep

Oproep ondertekening petitie lokale omroep

Zoals iedereen weet, zijn wij al een flinke tijd aan het werk om bij de landelijke politiek het belang van de lokale journalistiek en in het bijzonder de rol van de lokale publieke omroepen onder de aandacht te brengen.

 

We constateren een teloorgang van lokale journalistiek en we willen dit als lokale omroepen een halt toeroepen. Lokale omroepen kunnen de rol van waakhond van de lokale democratie heel goed vervullen, omdat ze diep in de haarvaten van de maatschappij zijn geworteld en dus echt midden in de samenleving en bovenop het nieuws zitten. Om deze rol goed te kunnen vervullen, hebben we wel de juiste ondersteuning nodig vanuit de overheid: gemeenten maar zeker ook het rijk. Op dit moment worden lokale omroepen minimaal gefinancierd. Niet op voldoende niveau om een adequate journalistieke continuïteit te kunnen garanderen.

 

We hebben samen met de VNG een convenant getekend, waarin we het ambitieniveau hebben vastgelegd van het in de Mediawet genoemde Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA) . Om aan dit ambitieniveau van LTMA te kunnen voldoen hebben de lokale omroepen meer geld nodig. Dit ambitieniveau kan in ieder geval niet worden bekostigd op basis van de voor gemeenten beschikbare compensatie van 1,30 euro per huishouden.

 

Samen met het VNG hebben wij vastgesteld dat er per streekomroep, samenwerkend of gefuseerd, een minimaal bedrag van 800.000 euro nodig is om volledig a het geschetste LTMA-niveau te kunnen voldoen. Naast het feit dat we als sector een groot aantal collectieve voorzieningen gezamenlijk gaan exploiteren en dat we zullen samenwerken in streekomroepen, is er dan ook een additionele financiering op jaarbasis noodzakelijk van 30 miljoen euro.

 

Kamerleden zijn op de hoogte, gemeentebesturen zijn op de hoogte, de informateur is benaderd. Nu willen wij gezamenlijk direct na het zomerreces en (waarschijnlijk nog) voor de formatie een petitie aanbieden aan de mediawoordvoerders van de politieke partijen in de Tweede Kamer om onze vraag om additionele financiering kracht bij te zetten.

 

Wij hebben daarbij jullie steun nodig en vragen iedereen die betrokken is bij de lokale omroep, of het nu is als vrijwilliger, redacteur, technicus, journalist of kijker/luisteraar, familie en vrienden om de petitie te teken. Je kunt de petitie vinden op:

 

https://investeerinlokaleomroep.petities.nl/

 

De lokale waakhond moet blijven blaffen! Teken daarom met ons voor behoud van de lokale omroep en daarmee voor een vitale lokale democratie.

Met vriendelijke groet,

NLPO OLON
Bernard Kobes Danny Vermeulen

Luister Online

RSH Online RSH Online

RSH Online RSH Online

Contact

Radio Stad Harlingen
William Boothstraat 2 (-3)
8861 TL Harlingen


Tel: 0517 412324

 

Email: info@radiostadharlingen.nl

Contactformulier


Frequentie Ether: 106.2 FM
Frequentie Kabel: 104.1 FM

  • Radio Stad Harlingen © 2011. Ontwikkeld door Rebel X.